Gölyazı Köyü | Bursa - Seyahat Önerisi

Merhaba


Bursa, Nilüfer ilçesinin günü birlik turistler tarafında ilgi gören Gölyazı köyü doğal güzellikleri ile bilinmekte, yaz aylarında ise çok ziyaretçi tarafından ağırlanmakta. Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı'nın tarihi M.Ö 6. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. 



Gölyazı, Roma döneminde gelişme göstermiş, bizans döneminde ise köye bir çok değerli eser kazandırılmıştır. Osman Gazi tarafından türk topraklarına katılan Gölyazı bölgesinde gezinirken tarihin ilgi çekici kalıntılarına rastlamak mümkün. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluğumum iz bıraktığı Gölyazı'da Kurtuluş Savaşı’na kadar Rumlar, günümüzde selanik göçmeni Türkler yaşıyor.


Biz de Kocaali'den ücretli yolu kullanarak 2 saatlik araç sürüşü sonunda zeytinliklerin arasından böyle değerli, güzel coğrafyayı keşfetmeye geldik. Buraya erken saatte geldiniz ise serpme kahvaltı alabilir, ağaçların altında ki kafelerden bir şeyler içerek serinleyebilirsiniz.


Kocaeli'den ulaşım


Küçük bir köprü ile ana karaya bağlanan yarımada girişinde araçlarınızı ücretli otoparka bıraktıktan sonra isterseniz yaya olarak otopark' tan yürüyerek mahallenin merkezine gidebilir, isterseniz otoparktan sandal taksilere binerek ada merkezine ulaşabilirsiniz. 


Ücretli yol çıkışından sonra yönlendirme tabelalarını takip ediyoruz


Sağlı sollu Böğürtlen, Şeftali gibi organik ürünlerinde satıldığı yoldan ilerleyerek 750 yıllık mazisi olan ağlayan çınara geliyoruz. Çınar adeta heybeti ile bizi selamlıyor. Etrafı da oldukça kalabalık. 


Ağlayan Çınar


Özel koruma altına alınan çınar, 750 yaşında olması sebebiyle etrafı fotoğraf meraklıları ile dolu. Yılın belli mevsimlerinde fotoğrafçılar da güzel manzarayı görüntülemek için buraya geliyor. Rivayete göre hüzünlü bir aşk hikayesine şahitlik etmiş. İki sevgili bu ağaç altında canlarını teslim etmiş, gövdesinden akan sıvı sebebiyle de çınara da ağlayan çınar adı verilmiş. Ayrıca gövdesinde kocaman geniş bir kovuk bulunmakta.


Geçiş köprüsü


Ağlayan çınarı geride bıraktıktan sonra yarımadayı birbirine bağlayan köprüden geçerek meydana varıyorsunuz. Meydanda çeşit çeşit taze balıklar tezgahta ! Turna ve yayın balıkçılığı önemli geçim kaynaklarından birisi. 


Ağlayan Çınar bölgesinden ada meydanına bakış



Ağlayan Çınar bölgesinden köprünün sağ tarafı


Köprüden karşıya geçişte Ağlayan Çınara bakış


Yürüyerek 20-25 dakikada etrafını turlayabileceğiniz adanın dar sokaklardan geçerken eski yığma tuğla evlerin yanı sıra doğallığı bozulmuş günümüz beton evlerinden de tek tük rastlıyoruz.  


Meydan


İsterseniz köprüyü geçtikten sonra sandal yada saltanat kayıkları ile ücret karşılığında ada etrafında turlayabilir bol bol hatıra fotoğrafı da çektirebilirsiniz. Net fiyatların olduğu gibi pazarlıklıda sandal kiralayabilirsiniz.


Sandal ve Saltanat kayıkları



Sandal turu başlangıç noktası


Son olarak Göl yazı bir kez de olsun ziyaret edilebilecek güzel yerlerden ancak çok uzaklardan buraya ziyarete gelmek isteyenler biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Bursa ve çevre illerden gelecekler gezi planlarına burayı dahil edebilirler. Tüm gün burada vakit geçirim diyenler için maalesef beklentinizi karşılamayabilir. Bölgeye daha fazla değer katılarak çok daha güzel turistlik bir merkez haline dönüştürülebilir.

Ayrıca 10 dakikalık bir mesafede güneşin batışını izleyebileceğiniz Gölyazı ve Uluabat Gölü’nü yukarıdan gören Zambak Tepesi ise mükemmel bir yer. 

Sizde deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz iletişimden bana yazabilirsiniz.





*

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski